core-web-vitals

Core Web Vitals Nedir? Temel Web Verileri İnceleme Yazısı

Temel Web Verileri (Core Web Vitals), Google’ın bir web sayfasının genel kullanıcı deneyiminde önemli olduğunu düşündüğü bir dizi belirli faktördür. Temel Web Verileri, üç belirli sayfa hızı ve kullanıcı etkileşimi ölçümünden oluşur: “largest contentful paint”, “first input delay”, ve “cumulative layout shift”.
Kısacası, Core Web Vitals, Google’ın “sayfa görünümü” puanlarının bir parçası olacak olan alt kümeleridir (temelde, Google’ın sayfalarınızın genel UX’ini boyutlandırma yöntemi).
Sitenizin Core Web Vitals verilerini Google Search Console Web’in “geliştirmeler” bölümünde bulabilirsiniz.

Temel Web Verileri (CWV) Neden Önemlidir?

Google, sayfa deneyimini resmi bir Google sıralama faktörü yapmayı planlıyor.

Sayfa deneyimi, Google’ın kullanıcı deneyimi için önemli gördüğü, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, faktörlerin bir karışımı olacaktır:

– HTTPS
– Mobil uyumluluk
– Geçiş reklamı açılır pencerelerinin olmaması
-“Güvenli tarama” (temelde sayfanızda kötü amaçlı yazılım olmaması)

Ve Core Web Vitals bu puanın çok önemli bir parçası olacak.
Aslında, duyuruya ve isme bakılırsa, temel web verileri değerlerinin sayfa deneyimi puanınızın en büyük bölümünü oluşturacağını söylemek doğru olur.
Harika bir sayfa deneyimi puanının sizi sihirli bir şekilde Google’da 1 numaraya itmeyeceğini belirtmek önemlidir. Aslında Google, sayfa deneyiminin siteleri aramada sıralamak için kullandıkları birkaç (yaklaşık 200) faktörden biri olduğunu belirtmekte gecikmedi.
Çıldırmaya gerek yok aslında, hala vakit var. Google, sitenizin Temel Web Verileri puanlarını iyileştirmek için gelecek yıla kadar süreniz olduğunu söyledi.
Ancak o zamandan önce Temel Web Verileri puanınızı yükseltmek istiyorsanız, harika.
Çünkü bu kılavuzda, üç Önemli Web Verisine bir göz atacağız.

1. Largest Contentful Paint (LCP)
Largest Contentful Paint’in, site sahiplerinin kullanıcı deneyimini değerlendirmek ve bir kullanıcının, bir izleyici tarafından görülebilen en büyük blokların oluşturma süresine dayalı olarak yararlı bir sayfa bulup bulamayacağını görmek için kullanabileceği Temel Web Verileri ölçümüdür.

2. Cumulative Layout Shift (CLS)
Kümülatif Düzen Kayması, bir web sayfası yüklendikten sonra değişen bağlantıları veya düğmeleri tanımlayan bir ölçümdür ve kullanıcıların bir sayfa oluşturulduktan sonra sitenizdeki öğelerle etkileşim kurmaya çalışırken karşılaşacakları zorluk düzeyini yansıtır.

3. First Input Delay (FID)
İlk Giriş Gecikmesi, hedef kitlenizin hayal kırıklığına uğramasına neden olabilecek sayfaları belirlemek için giriş gecikmesini (bir sayfa öğesinin bir kullanıcının girişinden yanıt vermesi için geçen süre) ölçer.

author avatar
alicaglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir