search console

Google Search Console nedir ve nasıl kullanılır?

Kendi web siteniz mi var yoksa şirketin web sitesini mi kullanıyorsunuz? Tabii ki, bunu doğru yapmak için web sitenizin performansını yakından takip etmeniz gerekiyor. Google, web sitenizden veri toplamak ve analiz etmek için çeşitli araçlar sunar. Muhtemelen daha önce Google Analytics ve Google Search Console’u duymuşsunuzdur. Bu araçlar, bir web sitesini koruyan herkes için ücretsizdir ve size web siteniz hakkında çok değerli bilgiler verebilir. Bu makalede SEO için Google Arama Konsolunun nasıl kullanılacağını açıklayacağız.

 

Google Search Console’daki Özellikler

Şimdi hesabınızı kurdunuz, bir sonraki adım ne olurdu? Pekala, bazı verilerinize bakmanın zamanı geldi! Bu makalenin geri kalanında sunulan bazı raporları ve bilgileri inceleyeceğiz.

Performans sekmesi

Performans sekmesinde, web sitenizin Google’da hangi sayfaları ve hangi anahtar kelimeleri sıraladığını görebilirsiniz. GSC’nin eski versiyonunda en fazla son 90 güne ait verileri görebilirken, mevcut versiyonda 16 aya kadar olan verileri görmek mümkün. Verilerin hesabınızı oluşturduğunuz andan itibaren mevcut olduğunu unutmayın.
Performans sekmesini düzenli olarak kontrol ederseniz, hangi anahtar kelimelerin veya hangi sayfaların daha fazla dikkat ve optimizasyona ihtiyacı olduğunu hızlıca görebilirsiniz.

1. Tıklamalar

Tıklama miktarı, Google arama sonuçlarında insanların web sitenizi ne sıklıkla tıkladığını size söyler. Bu sayı, sayfa başlıklarınızın ve meta açıklamalarınızın performansı hakkında bir şeyler söyleyebilir. Sonucunuzu yalnızca birkaç kişi tıklarsa, sonucunuz arama sonuçlarında öne çıkmayabilir. Snippet’inizi nasıl optimize edebileceğinizi görmek için çevrenizde başka hangi sonuçların görüntülendiğini kontrol etmek faydalı olabilir.

2. Gösterimler

Gösterimler, web sitenizin veya belirli bir sayfanın arama sonuçlarında ne sıklıkta gösterildiğini size söyler. Örneğin, kendi web sitemizin GSC (Google Search Console) hesabında Yoast SEO, web sitemizin sıralandığı anahtar kelimelerden biridir. Bu anahtar kelimeden sonra gösterilen gösterim sayısı, web sitemizin o anahtar kelime için Google’ın arama sonuçlarında ne sıklıkta gösterildiğini gösterir. Henüz o anahtar kelime için hangi sayfanın sıralandığını bilmiyorsunuz.

3. Ortalama TO

TO – Tıklama oranı – arama sonuçlarında web sitenizi gören kişilerin yüzde kaçının web sitenize tıkladığını da söyler. Muhtemelen daha yüksek sıralamaların çoğunlukla daha yüksek tıklama oranlarına yol açtığını anlıyorsunuzdur.

4. Ortalama konum

Bu listenin sonuncusu ‘Ortalama konum’. Bu, seçtiğiniz zaman aralığında belirli bir anahtar kelimenin veya sayfanın ortalama sıralamasının ne olduğunu söyler. Elbette, giderek daha fazla insan farklı arama sonuçları aldığı için bu konum her zaman güvenilir değildir. Google, hangi sonuçların hangi ziyaretçiye en uygun olduğunu giderek daha iyi anlıyor gibi görünüyor. Ancak bu gösterge, tıklamaların, gösterimlerin ve ortalama TO’nun açıklanabilir olup olmadığı konusunda size bir fikir vermeye devam eder.

a- Endeks kapsamı

Google Arama Konsolu’ndaki daha teknik ama çok değerli bir sekme, “Dizin kapsamı” sekmesidir. Bu bölüm, son güncellemeden bu yana Google’ın dizininde kaç sayfa olduğunu, kaç sayfanın olmadığını ve Google’ın sayfalarınızı düzgün bir şekilde dizine eklemesinde hangi hata ve uyarıların zorluklara neden olduğunu gösterir.

b- URL İnceleme

URL Denetleme aracı, belirli URL’leri analiz etmenize yardımcı olur. Sayfayı Google’ın dizininden alır ve farklılıklar olup olmadığını görmek için şu anda sitenizde bulunan sayfayla karşılaştırırsınız. Bu sayfada, Google’ın onu ne zaman ve nasıl taradığı ve o anda nasıl göründüğü gibi daha fazla teknik bilgi de bulabilirsiniz. Bazen, bir takım hatalar da fark edeceksiniz. Bu, Google’ın sayfanızı doğru şekilde tarayamamasıyla ilgili olabilir. Ayrıca bu URL’de bulunan yapılandırılmış veriler hakkında bilgi verir.

c- Geliştirme sekmeleri

“Dizin kapsamı”nın altında Geliştirme sekmesini bulabilirsiniz. Burada, sitenizin performansını iyileştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi bulacaksınız. SERP’lerde zengin sonuçlara yol açabilecek site hızı, mobil kullanılabilirlik, AMP kullanımı ve yapılandırılmış veri geliştirmeleri hakkında öngörülere sahiptir.

d- Hız

Yeni hız raporu hala deneme aşamasındadır, ancak şimdiden paha biçilmez bir özellik olduğunu söyleyelim. Bu rapor, sitenizin mobil ve masaüstünde ne kadar hızlı yüklendiği hakkında iyi bir fikir verir.

e- AMP

Sekmelerden biri ‘AMP’ olan her şey içindir. AMP, “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” anlamına gelir. Web siteniz için AMP kurduysanız, Google Arama Konsolunda hataları kontrol edebilirsiniz.

f- Site Haritaları

XML site haritası, web sitenizdeki tüm önemli sayfalara ve gönderilere giden bir yol haritası gibidir. Her web sitesinin bir taneye sahip olmasının fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Yoast SEO eklentimiz web sitenizde çalışıyor mu? Ardından otomatik olarak bir XML site haritanız olur. Değilse, Google’ın en önemli sayfalarınızı ve yayınlarınızı kolayca bulabilmesi için bir tane oluşturmanızı öneririz.

g- Bağlantılar (Linkler)

Sitenizdeki bağlantılar bölümünde, diğer sitelerden kaç tane bağlantının web sitenizi işaret ettiğini görebilirsiniz.

h- Mobil kullanılabilirlik

Bu bölümdeki mobil kullanılabilirlik sekmesi, mobil web sitenizle veya belirli mobil sayfalarla ilgili kullanılabilirlik sorunlarını gösterir.

ı- Manuel İşlemler

Manuel işlemler sekmesi, hiçbir şey görmek istemediğiniz sekmedir. Siteniz Google tarafından cezalandırıldıysa, buradan daha fazla bilgi edineceksiniz. Siteniz manuel bir işlemden etkileniyorsa, e-posta yoluyla da mesaj alırsınız.

i- Güvenlik sorunları

Son olarak, güvenlik sorunları sekmesinde, web sitenizde bir güvenlik sorunu var gibi göründüğünde bir bildirim alırsınız.

author avatar
alicaglar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir